Fångad i en värld av is och eld

LM_GoT

 

Min första kontakt med Game of Thrones var våren 2011 då jag åtagit mig att vara kontaktperson åt en ung man med ett stort intresse för bland annat fantasy. För egen del hade jag läst en del fantasy i min ungdom samt sett Peter Jacksons filmatisering av Sagan om ringen men min främsta koppling till genren var egentligen via olika former av spel och modellbyggande.

Sen var det en period på nästan tio år när jag knappt spelade eller läste fantasy och jag tänkte nog mer eller mindre medvetet att genren inte längre lockade mig. Visst, jag hade läst Sagan om ringen-böckerna också vid det här laget och även fast det var en spännande och fascinerande berättelse så tyckte jag att det egentligen bara fanns en riktigt intressant karaktär, Gollum, resten var lite för helylle eller helt enkelt bara onda.

Ett slumrande intresse väcks till liv

Men i mitt åtagande som kontaktperson så fick jag en anledning att väcka fantasyintresset igen eftersom det är viktigt att det finns gemensamma intressen i botten. Den unge mannen berättade rätt snabbt att hans favoritböcker var bokserien Sagan om is och eld. Han ville gärna att jag antingen läste första boken i serien eller började kolla på den nyproducerade teveserien Game of Thrones som hade haft premiär någon månad tidigare och baserades på böckerna. Jag var samtidigt mitt uppe i en flytt och när jag avsatte några dagar till flyttstädande tog jag pauser för att se ett avsnitt då och då.

Avsnitten var oväntat intressanta medan städandet var väntat ointressant så plötsligt hade min paus på en timme blivit sju timmar och jag började närma mig slutet på säsong ett. Det jag gillade med serien var att karaktärerna inte var så svartvita utan det var en större gråskala i deras handlande och tänkande än jag var van med när det kom till fantasy. Och när sista avsnittet av första säsongen var slut så var jag fast.

Seriens framtid

Sen 2011 har ytterligare fem säsonger sänts och eftersom teveserien går fortare att producera än det tar för författaren George R.R. Martin att skriva böckerna så är teveseriens handling numera förbi de fem böckerna som släppts. Två böcker återstår att släppas (oklart när) och de två sista säsongerna av serien kommer att sändas under 2017 och 2018. Eftersom det i stort sett är omöjligt att föra över en bok till film eller teve utan att behöva göra ändringar så har det resulterat i att handlingen med tiden skiljer sig åt mer och mer mellan böckerna och teveserien.

För egen del tänker jag börja läsa bokserien när teveserien är klar för att jag inte skall bli förvirrad och blanda ihop dem för mycket. Det sägs ju ofta att boken är bättre än filmen och i det här fallet ser jag gärna ”filmen” klart ända till slut innan jag tar mig an böckerna, för då har jag ändå sparat det bästa till sist förhoppningsvis!

Ett bekymmer är dock att George R.R. Martin skriver väldigt långsamt och många tvivlar på att han kommer orka skriva klart de sista två böckerna. På så sätt kanske publiken inte kommer att få Martins slut på berättelsen utan enbart teveseriens slut (hur mycket dessa kommer skilja sig åt är det nog bara Martin själv som vet, om ens det…).

Worldbuilding

Eftersom Martin älskar det som brukar kallas worldbuilding, att helt skapa en fiktiv värld som berättelsen utspelar sig i, så har han ibland också svårt att hålla koll på sin egen värld och alla detaljer som förekommer i böckerna. Som tur är så har han hjälp av två hängivna fans som sitter inne med en oerhörd expertkunskap på hans egna verk, Linda Antonsson och Elio M. García, Jr., som råkar bo i Nödinge två mil från Lödöse och som under lång tid drivit hemsidan Westeros.

Deras kunnande och goda kontakt med Martin ledde till att de fick möjlighet att tillsammans med honom skriva En värld av is och eld – Historien om Västeros och Game of Thrones. Boken samlar förhistorien till både böckerna och teveserien och kan jämföras med Tolkiens Silmarillion som skildrar världen där Sagan om ringen utspelas.

När jag bläddrar i En värld av is och eld imponeras jag både av hur omfattande världen är som Martin byggt upp tillsammans med Antonsson och García, Jr. samt av hur den är upplagd.

Boken är som en geografisk och historisk krönika nedskriven av en namnlös historiker för att ge den unge och tillträdande kungen kunskap om världen. Och precis som i en riktig historiebok så presenteras olika teorier om händelser och motsägelser.

Inspirerat av historien

Sagan om is och eld utspelar sig i en medeltida fantasyvärld som är inspirerad av verklighetens Rosornas krig i England under 1400-talet. Flera karaktärer såsom Cersei Lannister, Kung Joffrey Baratheon och Theon Greyjoy baseras på människor som ingick i släkterna Lancaster och York under Rosornas krig. Även namnen Lancaster och York är väldigt lika namnen på ätterna Lannister och Stark.

Men andra inslag är också plockade från Europas historia, den enorma muren i norr är inspirerad av den mur som den romerska kejsaren Hadrianus lät uppföra i norra England. Syftet var också där att skydda södern från barbariska stammar i det som är nuvarande Skottland.

Här ligger ännu en del av berättelsens styrka för mig då den på ett sätt berättar om vår faktiska historia samt inspirerar läsaren till att intressera sig för den.

Och på ett annat sätt så tror jag att berättelsen på ett plan rätt så korrekt skildrar den känslomässiga upplevelsen av att ha levt i ett medeltida Europa. En tid som till skillnad från vår moderna linjära tid upplevdes vara cirkulär. Årstiderna kom och gick, kungar avsattes och ersattes och världen framstod som cyklisk där den vanliga människan inte på något sätt hade makten att påverka utan mest var en bricka i överhetens händer: ”Eftersom det alltid varit så.”

Under huden

Men varför ska man intressera sig för en påhittad historias värld istället för den världen vi alla lever i? Jag anser att ofta kan skönlitteraturen ännu bättre än den historiska, faktabaserade litteraturen kan berätta om vad det innebär att vara människa under vissa omständigheter. Som läsare kommer jag under huden på karaktärerna på ett sätt som inte alltid är möjligt när det gäller flera hundra år gamla historiska personer.

Vi kan inte alltid veta vad som drivit verkliga personer eller grupper av människor att handla som de gjort även fast vi kan veta vad konsekvenserna blev. Att följa karaktärerna och berättelsen i Game of Thrones är att få ta del av maktspelet och vansinnet som följt mänskligheten under tusentals år men också att få möta dess goda och solidariska sidor. Världen är som bekant inte svartvit utan full av grå nyanser.

Jag hittade ett citat av Martin, som jag inte kan göra rättvisa genom att försöka översätta, men som för mig summerar väldigt väl varför En sång om is och eld och hela Game of Thrones fångat mig:

“I’ve always agreed with William Faulkner—he said that the human heart in conflict with itself is the only thing worth writing about. I’ve always taken that as my guiding principle, and the rest is just set dressing.”

Rikard Bruzelius, Lödöse museum

Ps. Blogginlägget är skrivet med anledning av ett författarbesök på Lödöse museum torsdagen 27 april, 2017. Förhoppningsvis kan texten fungera som en ingång till varför både jag själv och många andra fascinerats av en av (väst)världens populäraste samtida TV-serier, Game of Thrones, och böckerna den baseras på av George RR Martin. Författarbesöket sker torsdagen 27 april kl 18.00 då Linda Antonsson och Elio M. García, Jr., kommer att berätta om samarbetet när de skrev en bok tillsammans med George R.R. Martin (En värld av is och eld) samt anekdoter från inspelningen av teveserien. Arrangemanget är en del av Kulturveckan i Lilla Edets kommun och har ett begränsat antal platser. Föranmälan görs tilll: liselotte.orling@vgregion.se

Se också vårt evenemang på Facebook: https://www.facebook.com/events/1368559693211700/

Kommentera