I huvudet på en museivärd

Mauritz Kööhler

Glädjen och utmaningen i att vara ansiktet utåt

Utöver det vardagliga kan det mest oförutsedda hända. Första sommaren jag arbetade på Lödöse museum började det under en lördag trilla in en mängd människor i kostymer och finklänningar på vår gräsmatta bakom museet. Vissa gick in i museet, men majoriteten var kvar ute i vår örtagård, en majoritet som överskred 100 personer. Jag och min kollega blev helt ställda. Var det en bokning vi hade missat?

Till sist kom organisatören för detta besök till mig i receptionen och sa att ett bröllop snart skulle ske i vår örtagård, men när det började dra in mörka moln undrade han om bröllopet kunde hållas inomhus i museet. Då det var på en helg var kontoret stängt, chefen var på semester och vi stod med ett bröllop med över 100 besökare som ville hålla till inne i museet, under våra ordinarie öppettider med besökare från Tyskland, USA, Sverige och Danmark i byggnaden.

Bröllopet gick av stapeln och vi kunde ordna så att alla besökare, förhoppningsvis, blev nöjda.

Effektiv och med glatt humör

Som människa går livet i perioder och vissa dagar kan det vara svårt att fokusera på arbetet. Men för mig är arbetet något som alltid får mig att fokusera! Att arbeta i reception är något som jag själv alltid sett som tråkigt, ensidigt och lätt. En syn jag ganska dramatiskt har fått revidera.

Varje dag möter jag besökare på Lödöse museum som alla har målet att se våra fynd, möta bekanta eller få ställa arkeologiska och historiska frågor till vår personal, alla dessa människor med olika bakgrunder.

Mitt jobb är att bemöta och guida besökaren vidare till målet med besöket. Ibland kan det vara att säga hej och visa in till våra utställningar, ibland är det att ringa runt till olika okända människor i jakt på bekanta för besökaren. Att alltid vara på glatt humör och effektiv är mitt mål och vad som krävs i arbetet.

Glädjen är för mig inget problem, möten med människor är ett av livets privilegier. Något man får påminna sig själv om med vissa besökare.

Att spegla verksamheten

En svårighet med att jobba inom ett serviceyrke är prioriteringen. Man kan inte dela sig i tusen och vara där för alla människor samtidigt, men hur prioriterar man? När man är ensam i receptionen och det kommer nya besökare samtidigt som man har kunder vid kassan kan det vara svårt att prioritera hur mycket tid en besökare kan få.

Som receptionist har du ansvaret att spegla verksamheten på ett rättvist sätt. Vi är ofta den första kontakten utåt till besökare och vi bär ansvaret att den kontakten ska bli en positiv upplevelse och ge ett gott intryck. Även om mina kollegor på museet har expertkunskaperna och utvecklar museets verksamhet dagligen, så är det vi i receptionen som ska förmedla och bemöta reaktionerna från besökarna. Reaktionerna kan vara positiva och negativa. Mitt mål är att alla besökare ska vilja komma tillbaka till museet.

Mauritz Kööhler, Lödöse museum

Här hittar du Lödöse museums webbplats >>

Lödöse museum på Facebook>>

Kommentera