Sorgen, skörheten och modet när äggen tar slut

Bild från utställningen Äggen är slut. Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Äggen är slut är en utställning som berättar om kvinnors erfarenheter kring att komma in i klimakteriet. Äggen tar ju slut en dag, när man befinner sig mitt i livet. Utställningen är uppbyggd kring ett körverk och intervjuer med 17 kvinnor. Annica Carlsson Bergdahl har ställt frågor kring hur kvinnorna ser på tidigare erfarenheter och framtiden. Elisabeth Ohlson Wallin har fotograferat och Saba Bereket Persson har skapat konstverket Uterus, en rosa livmoder.

Annica Carlsson Bergdahl är också upphovskvinna till utställningen. När hon själv kom in i klimakteriet övermannades hon av starka känslor, tårar och ilska. Hon kände ett vemod över tiden som gått, en sorg över barn som flyttat ut, trots att hon alltid önskat sig självständiga barn.

Plötsligt så hopade sig de existentiella frågorna. Vad skulle hon göra resten av sitt liv? Vad är viktigt i livet? Det kändes som att vara tillbaka i tonåren. I samband med detta fick hon en idé.

– Jag fick en vision om att höra en kvinnokör sjunga ut om hur det är att befinna sig i klimakteriet. En kör bestående av både ett kollektiv och individer. Det är så tyst om detta, varför pratar ingen om att befinna sig mitt i livet? Och varför syns så få kvinnor i denna ålder i media, på kulturscenerna?

Annica ville prata med andra kvinnor om deras upplevelser, och vad de ville göra i sina liv som mogna, erfarna kvinnor. Intervjuerna med kvinnorna resulterade i text och musik, en utställning och en bok. Kvinnorna fotograferades som de är, utan retuscheringar.

–  Utställning är en så fantastisk bra arena för möten, för samtal. Att arrangera programverksamhet för att möta människor och samtala.

Det som varit mest spännande i arbetet med utställningen är att möta besökare som känner igen sig, som får aha- upplevelser av fotografier och citat. Och inte minst av den fantastiska rosa livmodern av konstnären Saba Bereket Persson, med en ljudinstallation där kvinnor uttrycker hur det är att befinna sig i klimakteriet.

– Att få möta alla kvinnorna i intervjuerna. Kvinnor i femtio plus-åldern står så stadigt på jorden. Även om skörheten och allt annat finns också. Många upplever att det är först nu de struntar i vad andra tycker. De är självständiga, modiga.

Bild ur utställningen Äggen är slut. Foto Elisabeth Ohlson Wallin.
Bild ur utställningen Äggen är slut. Foto Elisabeth Ohlson Wallin.

Hon upplever att det allmänna samtalet om klimakteriet fortfarande är tyst. Det har visserligen börjat dyka upp kvinnor som befinner sig i klimakteriet, inom populärkulturen till exempel. Men då är det ofta fokus på det kroppsliga.

– De existentiella frågorna är det lite prat om. Med utställningen är vi med och förändrar det offentliga samtalet. Vi vill att människor ska prata mer. Att inte skämmas över att befinna sig i klimakteriet. Som så många kvinnor har gjort, som om det vore något onaturligt. Nu är det dags för den mogna kvinnan att ta plats!

Som besökare hoppas Annica att man får nya insikter om hur det är att vara människa, och då särskilt att vara kvinna i mogen ålder.

– Att det är kul, spännande, sorgligt ibland, men att livet ger en erfarenheter och styrka. Att det finns många år kvar. Börja med något nytt! Och prata mer om hur det är i livet. Våga ställa frågorna till sig själv, som kvinnorna i utställningen har gjort.

Utställningsperiod: 13 september-25 november 2018.

Program:

Torsdag  11 okt kl. 18.00-19.00 Filosofikafé En dag är vi där! Vi har fler dagar bakom oss än framför oss. Perspektiven ändras och kroppen åldras. Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, guidar oss genom ett existentiellt samtal om klimakteriet och tiden. Vi bjuder på fika från kl. 17.30. Fri entré.

Torsdag 18 oktober kl. 18.00-19.00: Internationella klimakteriedagen. Föredrag om menopausens sociala funktion och hur olika djur löst uppgiften att ta hand om sin avkomma på bästa sätt. Samarrangemang med Göteborgs biologiska förening.

Söndag 25 november Finissage: Äggen är slut Vi avslutar utställningen Äggen är slut med pompa och ståt. Svenska Damkören tillsammans med Anna Gustavsson (slagverk) och Lina Ekdahl (sångtexter) framför det storslagna körverket Äggen är slut. Fri entré.

Utställningen med tillhörande programverksamhet är ett samarbete mellan Rot produktion, Västra Götalandsregionen, Musikverket och Sensus studieförbund.

Kontakt:

Renée Göthberg, program- och utställningsansvarig på Göteborgs naturhistoriska museum
Tfn: 070-082 50 42, renee.gothberg@vgregion.se

Annica Carlsson Bergdahl, utställningsproducent Rot produktion
Tfn. 070-659 86 72

Kommentera