Möt Bengtsfors egen Indiana Jones

fredrik

Möt Fredrik Gustavsson, Bengtsfors egen Indiana Jones! Passionen för arkeologi började då föräldrarna tog med den då 6 år gamla Dalslandskillen Fredrik till en grotta där de gömt ”skatter”. Nu är han arkeolog med sitt arbetsfält i både Sverige och Europa.

Det finns många variationer av det arkeologiska livet. De som håller sig inomhus större delen av året, på något museum eller akademiskt institut. De som vandrar genom de svenska skogarna på jakt efter lämningar att knappa in i vårt fantastiska, offentliga system för forna ting. De som gräver på samma ort år efter år för hand såväl som med maskin. Och sedan finns de som migrerar dit jobben eller, när erfarenheten och referenserna börjar ackumulera, den bästa dealen finns.

Jag heter Fredrik Gustavsson och tillhör den sistnämnda kategorin. Under de två senaste åren har jag farit runt på diverse arkeologiska projekt genom Storbritannien och Tyskland, där jag har fått gräva upp helt fantastisk arkeologi och träffat människor jag aldrig hade trott varit möjliga innan jag begav mig.

 

England, Boston, 2016. Romersk salt och metallproduktion.
England, Boston, 2016. Romersk salt och metallproduktion.

Spännande som det är, är det också ett hårt liv i vilket en reser runt på knappa resurser och gräver kubik efter kubik med hacka och skyffel, ofta genom regn och blåst, med korta anställningskontrakt och flytande hemadresser. Men det är också ett liv en finner stolthet i och som snart blir en stor del av ens identitet, och som jag inte är redo att skilja mig ifrån någon gång snart.

Tyskland, 2017. Ett stort komplex av gropar från bronsålder, runt 3000 år gammalt.
Tyskland, 2017. Ett stort komplex av gropar från bronsålder, runt 3000 år gammalt.

Under 2018-års upplaga av Göteborgs Bokmässa höll jag ett föredrag som kom att handla specifikt om min arkeologiska resa, från när intresset först föddes vid en ålder på ringa sex år, ett snabbt stopp på universitetet och med stort fokus på mitt arbete längs med de fina fälten på vår fantastiska kontinent. Det blev utgrävningsfoton, anekdoter och ett och annat fynd.

Tyskland, 2018. Stadsutgrävning i Pattensen, medeltid. Fredrik i blått.
Tyskland, 2018. Stadsutgrävning i Pattensen, medeltid. Fredrik i blått.
Fynd! Grekiska gudinnan Atena på 1600-talsugnskakel. Pattensen, 2018.
Fynd! Grekiska gudinnan Athena på 1600-talsugnskakel. Pattensen, 2018.

Vill ni se mer av mitt arbete som arkeolog? För den som har Instagram, och vill läsa lite mer om de många utgrävningar jag deltagit i, rekommenderar jag hashtaggen #gastjobbar under vilken jag hittills har skrivit totalt tio stycken inlägg med text och rikligt med bra foton från spännande utgrävningar.

 

Kommentera